2014-02-14 14:08:16• hírek • Szatmár.ro

Lista az önkormányzatok béklyóiról

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa (ÖOT) február 13-án, Kolozsváron, a Szövetség majális utcai székházában ülésezett. A gyűlést követően Borbély László politikai alelnök, Borboly Csaba ÖOT elnök és Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettes sajtótájékoztatót tartott.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke az aktuális politikai helyzettel kapcsolatban elmondta: a következő napokban véglegesítődik az RMDSZ-es lista, az azt követő időszakban a jelöltek konkrét elképzeléseket mutatnak be mind szociális kérdésekben, mind a vidékfejlesztés, vagy a nyelvhasználati jogok terén.

„A következő hetekben nyilvánosságra hozzuk árnyékjelentésünket a nyelvi jogok betartásáról, amely be fogja bizonyítani, hogy Románia nem tartja be a román kormány által aláírt Európai Regionális Nyelvi Charta előírásait. Erre most annál is inkább szükség lesz, mivel tegnap visszautasították azon kezdeményezésünket, amely értelmében magyar nyelven is lehetne a nép ügyvédjéhez fordulni"- nyilatkozta Borbély. Hozzátette, azok, akik minden felszólalásukban elmondjak azt, hogy az RMDSZ nem tesz semmit a romániai magyarságért, el kellene beszélgessenek azzal a 90 százalékos magyar közösséggel, amely 2012-ben bizalmat szavazott az RMDSZ-nek.

"Szövetségünk biztosítja a romániai magyarság képviseletét a parlamentben és az önkormányzatokban. Mindenkivel tárgyalunk, akivel lehet, aki nem a széthúzásra, hanem az összefogásra törekszik. Erre annál is inkább szükség van, mert jelenleg egy gyenge kormányunk van, ha megnézzük az elmúlt egy évet, az eredmény lesújtó. Ha csak az infrastrukturális beruházásokat nézzük, azt látjuk, hogy ahhoz képest, amit mi, amíg kormányon voltunk 2010-2011 között megvalósítottunk, egy év után a kormányzó pártok ennek a 30 százalékát sem érték el. Mi több, újabb megszorító intézkedéseket akarnak bevezetni. Míg eddig teljes mértékben országos költségvetésből fizették a hátrányos helyzetű személyek gondozóit, ezentúl ennek csak legtöbb 75 százalékát állnák, teljesen ellehetetlenítve ezzel az önkormányzatok tevékenységét" - fogalmazott Borbély László. Hozzátette, Romániának utoljára 2009-ben volt ennyire működőképtelen kormánya, úgy tűnik az országnak nincs szerencséje a nagy koalíciókkal.

Borboly Csaba, az ÖOT elnöke, az önkormányzati munkában felmerülő etnikai kérdésekkel kapcsolatban elmondta: ,,azt, amit mi Hargita megyében a románságnak biztosítunk, azt kell a többi megyében is biztosítsák nekünk, magyaroknak, hiszen a székelyföldi románság helyzete nem különbözik dél-Erdélyi magyarokétól."

Borboly Csaba hangsúlyozta: nem tiltással, hanem motivációval, nem érzelmi alapon, hanem a racionalitás talaján kell megközelíteni a felmerülő román-magyar problémákat, összefogással lehet Erdélyben fejlesztéseket végezni, összedolgozásra van szükség, az önkormányzatok szintjén megvalósult jó példákat kell szem előtt tartani.

Az egyházakkal való együttműködés kapcsán Borboly kifejtette: szükség van az egyházak cselekvő szerepére, minden etnikai csoport saját történelmi egyházainak a szerepére kell építsen, ezáltal a szociális, oktatási és kulturális kérdésekre is kidolgozott válaszokat lehet adni.

Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettes az Országos Önkormányzati Tanács ülés napirendi témáival kapcsolatban elmondta: felvázolták az RMDSZ európai parlamenti kampányában betöltött önkormányzati szerep- és feladatköröket, valamint áttekintve az önkormányzatok jelenlegi helyzetét, listázták mindazon törvényeket és jogszabályokat, amelyek megnehezítik az önkormányzatok napi tevékenységét.

"A személyzet alkalmazásával és javadalmazásával kapcsolatos hiányosságok, a 165/2013-as restitúciós törvény, a közalkalmazottak esetében alkalmazott pénzügyi amnesztia törvény 2011-re való kibővítése, a mezőgazdasági területek adózási behatárolásának a kérdése, a civil szervezetek által lebonyolított szociális szolgáltatásokra vonatkozó törvénytervezet módosítása - ezek mind olyan törvénykezések, amelyek akadályozzák az önkormányzati munkát. Ezeket a törvényeket módosítani kell, és az RMDSZ felvállalja, hogy a mostani ellenzéki pozíciójából is erre fog törekedni" - hangsúlyozta, az Önkormányzati Főosztály vezetője.

Ilyés Gyula továbbá beszámolt arról, hogy az ülésen megállapodtak a három regionális Önkormányzati Tanács soron következő üléseinek időpontjáról, valamint egy, az önkormányzati tisztségviselőket megszólító szakmai képzéssorozat megszervezéséről döntöttek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: